2013. március 4., hétfő

Érdekességek az Új-Világból

Mivel mostanában egész sok a munka, azonkívűl meg még vihar előtti csend van, így gondoltam írok egy kis érdekességet (hátha ezt többen élvezik). Az az 1-2 dolog hamar visszajött, amivel már korábban találkoztam, de azért ez mégis csak a Vadnyugat (volt). Itt minden, de tényleg más, mint Európában. Azt ugye nem kell mondani, hogy mások a mértékegységek és a konnektorok. De, hogy még a zokninak is, a cipőtől különböző mérettáblázata legyen, azért az már túlzás :) Mások a házak, az autók, másképp jelzel a buszon (meghúzod a drótot), más a kilincs (nem praktikus ez a gombkilincs), de még a bútorok is. A paplan és a paplan huzat itt úri hóbortnak számít. Egyszerűen nem tudsz olcsón venni.

Csak gyorsan felsorolva az érdekességeket, ami most eszembe jutott:
- JÉGhideg víz: na ettől frászt kapok. Számomra ez az abszolút amerikanizmus! A recept a következő: vegyél egy min fél literes poharat és zúzd tele jéggel. Ha ez meg van, engedj rá lehetőleg minél hidegebb vizet. És kész is van a torokgyík. Az otthonról hozott torokfájásomat több, mint 1 hétig tartott kikúrálni, mert csak hideget tudtam inni. Most a szobámba tartom a vizeimet, amiért ki is nevet mindenki, hogy meleg vizet illetve meleg narancslevet iszom :)

- Ehhez kapcsolódik, hogy rengeteg embert látok rövidujjú ingben/nadrágban mászkálni téren, mikor én nagykabátban flangálok. Biztos a sok cukortól vagy a génmódosított kajától lettek ilyen ellenállóak.

- Gyorskaja. Az irodában is rengetegen esznek gyorskaját, néhányan hoznak csak otthonról ebédet, ha éppenséggel főz nekik a feleségük. Ami ennél is rosszabb az a zacskós kaja, amit csak be kell dobni a mikroba. Kiutazás előtt 2 héttel kezdtem el főzni, de itt már haladónak számítok.

- Csípős étel. Azt szoktuk mondani, hogy a magyarok milyen faszagyerekek, mert szeretik a csípőset. Na hát itt mindenből van csípős: sajt, sör, csoki, vaj még a hawaii pizza is csípett múltkor.

- Videojátékok. Rengeteg embernek van valamilyen játék konzolja. A szobatársaimnak több száz játéka van, állandóan azt nyomják. De amin teljesen ledöbbentem, hogy a munkatársaim is, akik érett, komoly mérnökemberek, szombat este videójáték bulikat tartanak. Összegyűlnek és órákon keresztül játszanak.

- TV. Itt Utahban ez a "kultúra forrása". Színház vagy múzeum nem nagyon van. Eddig hallottam krumpli meg porszívó múzeumról, de azért valjuk be ez nem számít igazi múzeumnak. Ellenben van vagy 700 csatorna, csak HBO-ból van legalább 5 féle. Ehhez jár a nagyképernyős TV, "hogy jobban láthassalak", és az extra hangfalak, hogy "jobban hallhassalak". 

- Pick-up. Állítólag az ország nyugati felében sokkal hangsúlyosabb az autóhasználat, de itt Utahban különösen a puck-upok a menőek. Rengeteg féle variációt látni, lassan már tényleg el kellenne kezdeni lefotózni őket. Otthon talán ha van 1-2 olyan, amikből rengeteg rohangál itt. 5-6 ezres benzines motorok, emelt futómű, óriási kerekek és írtó hosszúság ami itt a trendi. A másik véglet az elektromos vagy hibrid autó. Eléggé elentmondásos a kettő.

- Sport. Ha nem is mindenki űzi, de nagyon népszerű itt mindenféle sport. Az egyetemi és a másodosztályú csapotokért is oda vannak. Az egyetemi foci csapatnak van egy kb. BS méretű csarnoka. Meg hát ugye itt van a JAZZ. Bár mostanában gyengélkedik a csapat, ezért nem olyan népszerűek.

- Egy fogalom, ami otthon egyre kevésbé ismert: BIZTONSÁG. A kocsiban azt hagyhatsz amit csak akarsz, mert nem törik fel, ha benne hagyod az ócska telefonodat. Azért éjszaka be kell zárni az ajtót itt is, de kerítés az nem szükséges. De beszélhetünk akár az anyagi biztonságról is. Mivel több, mint száz éve nem lépett ellenséges hadsereg az amerikai szárazföldre, ezért folyamatosan tudtak fejlődni és ha lassabb tempóban, de a jövőben is így lesz itt. A vasárlóerőnek nagy értéke van, ezért itt nem fordulhat elő, hogy péntek délután befizeted az utazást és hétfő reggelre hogyhogynem csődbe megy az utazási iroda. Ha beteszed a bankba a pénzedet, akkor nagy valószínűséggel az ott lesz 50 év múlva is.

- Nagycsalád. A mormonok miatt itt különösen sok a gyerek. 6-8 testvér sem számít ritkaságnak. Az irodában szinte csak nekem nincs feleségem meg gyerekem. Pedig alacsony az átlagéletkor. A legidősebb főnök is csak 57 éves. Sokan meg még egyetemre járnak a munka mellett. Nyilván, ha nem gond eltartani őket és nem kell az esküvőre spórolni, akkor könnyen lehet gyereket vállalni. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy mire a magyarok megházasodnak, addigra sok amerikai el is válik.

- Néhány érdekesség, amire az itteniek hívták fel a figyelmemet. Európában járva azt tapasztalták, hogy nincsenek sem nyilvános ivókutak, sem nyilvános (és ingyenes) illemhelységek. Valamint az étteremben nem rakták ki nekik a sót, úgy kellett külön kérniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése